Kredittkort
Kredittkort

Hvis du noen gang har lurt på hvordan kredittkortselskaper tjener penger så kan du få litt av svaret på dette her. Tidligere var det jo vanlig at man betalte gebyrer for å kunne bruke kredittkort. Disse betalte man som regel til banken. For mange var disse gebyrene en stopper for i det hele tatt å ta i bruk et kort, og dette begrenset spredningen av kortene.

Gratis penger med kredittkort?

Kredittkortselskapene fant en vei rundt dette, ved å sosialisere kostnadene ved bruken av kort, og ved samtidig å øke sin markedsinnflytelse og makt. Kredittkort er i dag blitt en såpass dominant betalingsform, at alle kunder i butikker er med på å betale for dem. Om man eier et kort eller ikke. Dette fordi kostnaden ved å betale for kortselskapenes gebyrer, dekkes inn av en del av hylleprisen av varen.

Derfor taper man ved ikke å ha kredittkort i dag

Cashback fungerer som en selvforsterkende mekanisme (les mer om dette her). En del av de ekstra pengene som kunden må ut med, mates tilbake til kunden hvis kunden bruker sitt kort, men sidene alle butikkene må ut med rundt 3% av salgsprisen til kredittkortselskapet, når kredittkort blir brukt, øker dette samtidig kredittkortselskapenes fortjeneste. Den praktiske biten av dette er selvfølgelig at man slipper merkostnaden ved å måtte transportere kontanter. Ulempen er at man praktisk sett betaler en merverdiavgift til et privat internasjonalt selskap. Det er ikke så mye man kan gjøre med den biten. Derfor taper man også, hvis man ikke benytter seg av de beste kredittkort som også har de beste fordelsavtalene. Om man ikke spiller med, så taper man.