Kredittkort
Kredittkort

Et kredittkort er å regne som en avtale mellom deg og kredittgiver hvor du kan låne penger kortsiktig uten rente dersom du betaler tilbake i tide. I Norge reguleres dette forholdet gjennom finansavtaleloven, og da spesielt §54b. Her sies det at du kan kreve å få penger tilbakebetalt fra kredittkortselskapet dersom den du kjøper varer fra ikke holder det som loves. Dette betyr ganske enkelt at selgeren har brutt forpliktelsene ved å levere enten en mangelfull vare eller ingen vare overhodet. Dette er en av rettighetene du har som korteier, og det finnes også andre rettigheter slik som reiseforsikring, men dette avhenger av hvilket kort du bruker, og selskapets egne refusjonsordninger.

Kredittkortet kan gi rett til forsikring

Som sagt er det ikke alle selskaper som tilbyr reiseforsikring (se anbefalte kort med reiseforsikring), men blant de kredittkortselskapene som tilbyr dette er det vanligvis et par krav som følger med. For det første vil du måtte ha brukt kortet til å kjøpe mer enn 50% av feriesummen, og dette inkluderer hotell, flyreise og andre relaterte utgifter. For det andre vil det i tillegg være et krav om at reisen ikke varer mer enn 3 måneder, hvor de du reiser sammen med også kan få sine krav dekket dersom det er betalt gjennom kortet. Spørsmålet du sikkert stiller deg er om kortet fungerer like bra som en ordinær reiseforsikring, og svaret er at kredittkortene har omtrent akkurat de samme beskyttelsene.

Andre rettigheter som stammer fra kortet

Sist men ikke minst er du gjennom kredittkortet beskyttet mot svindel og tyveri. Vanlige eksempler på svindel er at noen stjeler nummeret på kortet ditt og handler varer i ditt navn. Dette oppstår ofte som følge av at noen bryter seg inn i databasen til et selskap du handlet hos tidligere, og dersom det ikke er din skyld kan du kreve å få pengene tilbake. Du vil ikke kunne kreve pengene tilbake dersom du selv har gitt ut kortnummer til fremmede (pass på nummeret til kredittkortet!), og dermed blitt svindlet.