Kredittkort
Kredittkort

Det som menes med de første moderne kredittkort, er kort som kan brukes så å si overalt. Før 1958 fantes det forskjellige typer kort, men man måtte betale regningen med det samme, på slutten av måneden, og kortene var ofte kun gyldige i en enkel by, eller hos en enkelt butikkjede, eller bransje. Dette forandret seg da Bank of America lanserte sitt BankAmericard i Fresno i 1958. Navnet er kanskje ikke så kjent lenger, men dette kortet utvikler seg til å bli det vi i dag kjenner igjen under navnet Visa.

De første kredittkort ble lansert med en masseutsendelse

Fresno ble valgt av en enkelt grunn. I byen var nemlig rundt 60% av innbyggerne kunder hos Bank of America. Derfor kunne kortene sendes ut til så mange som mulig i det som ble en storskala test av konseptet universalt kredittkort. Tidligere hadde konseptet havarert fordi mange kunder ikke brukte kortene, fordi mange butikker ikke godtok kortene som betalingsmiddel. Butikkene argumenterte gjerne med at de ikke godtok kortene fordi ikke mange kunder brukte dem. Denne sirkelargumentasjonen ble brutt da 60 000 kredittkort ble sendt ut over natten, til de fleste av bankens kunder.

Kredittkort fra denne tiden er blitt til samleobjekter

Kredittkort fra denne tidlige perioden har i dag en noe høy samleverdi, og kortene samles på lik linje som gamle mynter. Kortene omsettes gjerne over Ebay hvor de innbringer salgssummer som ligger på rundt $US 200. Kredittkort som er utgitt i sammenheng med en spesiell anledning, som de olympiske lekene eller fotball VM er ofte verdt mer. Et American Express kort som hadde tilhørt Elvis, ble for eksempel solgt for $US 40 000.

Les også: Visa eller MasterCard?