Kredittkort
Kredittkort

Er du i pengeknipe, og ikke har andre utveier, er det nærliggende å prøve å låne. Det lønner seg aldri rent pengemessig, men noen ganger har man kanskje ikke noe valg. I prinsippet er et gratis lån det beste, noe enkelte klarer å få fra familie eller bekjente. Har du ikke denne muligheten, må du som regel til en bank eller et kredittselskap.

Det kan bli dyrt, alt ettersom hva du velger.

Kredittkort som lån lønner seg ikke

Et kredittkort bør anses som et betalingsmiddel, ofte med mange fordeler, og ikke som en lånemulighet. Årsaken er enkelt og grei den at rentene på kreditter av denne typen, er dyrere enn de fleste lån. Selv forbrukslån blir som regel billigere, med mindre vi sammenligner kredittkort med svært lave renter, sett opp mot et veldig dyrt forbrukslån. Et lån i en vanlig bank, der du har sikkerhet i egen bolig, er igjen langt billigere enn forbrukslån. Dersom banken lar deg utvide huslånet, er dette ofte den beste løsningen om du er i pengeknipe.

Derfor bør du først og fremst prøve å løse en pengeknipe med et så rimelig lån som mulig.

Unntaket fra regelen

Det eneste unntaket er dersom du er sikker på at du kan betale for benyttet kreditt i et kredittkort, før den rentefrie perioden utløper. Har du for eksempel en utgift du må få unna, samtidig som du vet du klarer å betale tilbake med neste lønning, feriepenger eller lignende, er kredittkortet den rimeligste løsningen. Dette igjen fordrer at du kan foreta transaksjonen med kortet, og ikke bruker det til å ta ut kontanter for å betale med. Da løper nemlig rentene med en gang.

I prinsippet bør du ellers aldri se på et kredittkort som en lånemulighet. Bruk kortet til det det er best til, nemlig som en smart og sikker betalingsløsning.