Kredittkort
Kredittkort

Har du et kredittkort med betalingsløsning fra Visa, Mastercard eller American Express i dag, betyr det at du kan bruke det nær sagt uansett hvor du befinner deg. Vi snakker om flere titalls millioner butikker og servicebedrifter. I tillegg har du mulighet til å foreta kontantuttak i over 1 million minibanker verden over.

Betale med debet- eller kredittkort?

I utgangspunktet anbefaler vi at du bruker et debetkort for kontantuttak. Årsaken er at du da ikke blir belastet for renter. Med kredittkort påløper det renter fra første dag når du tar ut penger i en minibank eller tilsvarende, mens kortet ellers har en rentefri periode på mellom 45 og 52 dager (når du betaler for varer og tjenester). Kostnaden ved kontantuttak er avhengig av hvor stort uttaket er, og hvor raskt du betaler tilbake den kreditten du. I tillegg kan det komme uttaksgebyrer alt ettersom hvilket kredittkort du har valgt. Med et debetkort, får du ingen rentekostnader.

Hovedregelen er derfor å bruke kredittkort til kjøp av tjenester og varer (bedre sikkerhet og forbrukerbeskyttelse), men debetkort til kontantuttak (du slipper rentekostnader). Skal du likevel ta ut kontanter med kredittkortet, ør du sette deg inn i kostnadene dette medfører.

Hva koster kontantuttak i kroner og øre?

Hvis vi ser bort fra eventuelle gebyrer (det finnes gebyrfri kredittkort, også for kontantuttak), er det altså rentene og eventuelle valutapåslag som kommer til å koste deg noe, når du tar ut kontanter. Valutapåslaget kommer stort sett uansett hvilket kort du bruker. Dersom du betaler noenlunde raskt tilbake den kreditten du benyttet deg av, blir kostnadene ganske lave, til tross for at kredittkort har høyere renter enn for eksempel et forbrukslån. Er rentesatsen 22%, og du tar ut kr 10 000 i kontanter, blir den årlige kostnaden kr 2 200. Det tilsvarer i overkant av kr 6 per dag (6 x 365 dager).