Kredittkort
Kredittkort

Mange økonomer og reiseeksperter anbefaler kredittkort på det varmeste når du er i utlandet. Årsakene til det er flere. For mange er det en sikkerhet å ha med seg et godt kort, dersom de skulle trenge ekstra penger. Går man blakk, kan man alltids ”låne” gjennom kortet. Likevel er dette ikke den viktigste årsaken til at kredittkort anbefales. Det dreier seg mer om forbrukersikkerhet, enn tilgangen til ekstra penger.

Kredittkort bedre enn debetkort

Betaler du med kontanter eller debetkort for en tjeneste eller en vare når du er i utlandet, har du nesten ingen mulighet for å få refundert pengene dersom du må klage på det du mottok. Dette gjelder selvsagt ikke slike ting som en middag på restaurant eller lignende, men alt av produkter du forventer en viss varighet på. Oppdager du feil eller mangler når du er tilbake i Norge, kan det bli veldig vanskelig å få resultater fra en eventuell klage.

Betaler du med kredittkort, stiller det seg annerledes.

Ta vare på kvitteringer og dokumentasjon

Så lenge du tar vare på kvitteringer, og i første omgang klager direkte til det selskapet du handlet hos, står du sterkt med klagen din, så lenge du brukte kredittkort som betalingsmiddel. Kredittselskapet tar ofte over ansvaret for at du får tilbake penger, eller får refundert deler av beløpet. De er ikke tjent med å ha utsalgssteder som enten lurer kundene, eller ikke opptrer redelig ved mangler på varene.

Prosentandelen av folk som både får medhold i klager, samt refusjon av penger, er betydelig høyere blant de som betaler med kredittkort. Dette gjelder ikke bare i utlandet, men også ved for eksempel netthandel. Forskjellen ligger i det at med kredittkort trekkes det ikke penger fra kontoen din, men du har egentlig lånt av kredittselskapet.