Kredittkort
Kredittkort

I Norge er det en vanlig misoppfatning at både Visa og Mastercard er kredittkort. Dette stemmer ikke, og blant annet Visa har heller hatt en strategi om å tilby sine tjenester til banknæringen som en videreformidler av tjenester. Forvirret? Det er kanskje ikke så rart for det er her ting blir innviklet. Når banken din utsteder et Visa kort som er knyttet til kontoen din, er dette å regne som et vanlig bankkort (les mer om bankkort her). Banken bestemmer rentene, avgifter og eventuelle uttaksgebyr. De lager faktisk også kortet, og det eneste Visa bidrar med er å gjennomføre betalingen ved å sørge for at den trekkes fra din konto og settes inn på selgerens.

Noen kort er også kredittkort

Blant Visa og Mastercard er det små tilfeller, og selskapene tilbyr også kredittkort i Norge, men med en løsning hvor et annet selskap utsteder kortet. For å utstede et kort og tilby kreditt kreves det at man oppretter en bank, og får de nødvendige tillatelsene fra Finansmyndighetene. Visa og Mastercard har framfor alt satset på å tilby de tekniske aspektene som gjør det mulig for banker å tilby sine egne kredittkort ved hjelp førstnevntes tjenester. Til forskjell fra dette finnes det for eksempel selskaper som American Express hvor forretningsideen er å drive sin egen bank og ikke tilby teknisk bistand til banker som ønsker det. Visa eller Mastercard?

Små forskjeller

Kredittkort skiller seg i hovedsak ut på kostnadsområdet, hvor noen er dyrere å akseptere for butikken enn andre. Når du handler på butikken vil kredittkortselskapet kreve en viss andel av kjøpesummen for å la butikken trekke penger fra kortet. Visa og Mastercard er å regne som lavpris selskaper, og krever begge et sted mellom 2,5-3% av kjøpesummen(avhengig av butikktype og land). I den andre enden finner vi de dyrere selskapene som Amex, hvor butikkene ofte må betale mye mer. Her kan du lese mer om forskjellen på debetkort og kredittkort.