Kredittkort
Kredittkort

Nettsvindel brer om seg også i Norge. Flere og flere opplever å bli svindlet eller opplever forsøk på svindel. Det er flere måter å gjøre dette på. Det mest vanlige er noe som kalles «phishing», fisking på norsk. På denne måten prøver svindlerne å få tilgang til personlig informasjon for å kunne bruke ditt kredittkort, eller få tilgang til bankkontoen din.

Phishing

Phishing kan skje på flere måter, mest kjent er falske eposter. Dette fungerer slik at svindlerne har fått tak i epostadressen din. De har så laget en falsk epost som de sender deg. Eposten vil se ut som den kommer fra banken din, I eposten sies det at det for eksempel har vært unormal aktivitet på konto eller kredittkort. Deretter blir man bedt om å benytte en vedlagt link, og der må man oppgi personlige opplysninger som for eksempel PIN-koden til kortet. Gjør man ikke dette risikerer man at konto eller kort blir sperret. Når du klikker på linken blir en sendt videre til en falsk nettside. Legger du inn opplysningene har du samtidig gitt svindlerne tilgang til kort eller konto.

Avslør phishing

Er man våken er phishing egentlig lett å avsløre. I første omgang kan en begynne å lure på; ville ikke banken kontaktet deg på en annen måte om de virkelig tenker stenge kort eller konto? I tillegg kan en alltid se i epostene at språket enten ikke er godt, eller enkelte tegn er rare. Det er ofte de norske bokstavene (æ, æ, å). Linken kan du også sjekke. Det gjør du ved å føre musepekeren over linken. Da vil det komme opp en nettadresse, til dit du egentlig blir sendt. Avsenderens e-postadresse er også smart å se ekstra nøye på. Hackerne/svindlerne har ikke tilgang til de sikre epostene og opererer ofte med adresser som tilsynelatende ligner de originale. Rådet er egentlig; gi banken din beskjed og slett deretter mailen. Husk også å passe godt på ditt kredittkort!