Kredittkort
Kredittkort

Vi har lest om kortsvindel i media nå lenge, og det ser ikke ut som omfanget minsker, heller tvert imot. Svindel opp mot kredittkort er nå så omfattende at man har opprettet «skimminggruppa» innenfor politietaten. Oppgaven deres er å etterforske kortsvindel. Selv om nordmenn generelt er mer oppmerksomme på dette nå enn tidligere er det fortsatt lett å bli svindlet.

Minibanker

Minibanker regnes i utgangspunktet som sikre mot svindelforsøk. Dessverre stemmer ikke dette alltid. De senere årene har det vært en del som har blitt lurt i minibanken, også i Norge. Det er i hovedsak to metoder som benyttes. Cashtrap og falske fronter, noen ganger også små kameraer i tillegg. En cashtrap er rett og slett limbånd som festes slik at pengene sitter fast, og ikke kommer ut. Falske paneler og kamera ordner slik at kortet ditt ikke kommer ut, mens kameraet filmer PIN-koden din. Når du går for å kontakte banken henter svindlerne kontantene, eller kortet, samt det ekstra utstyret. Regelen er å aldri gå fra en minibank om penger eller kredittkort ikke kommer ut. Forsøk få tak i hjelp uten å forlate.

Betalingsterminaler

Betalingsterminaler er fortsatt noe en skal være oppmerksomme på. I Norge er det nå vanlig med terminaler som leser av chipen på kredittkort. I utlandet finner vi enda terminalene hvor en drar kortet, og magnetstripen leses av. Det er disse man skal være litt på vakt overfor. Her er det to vanlige svindelmetoder som benyttes, spøkelsesterminaler og falske terminaler. Felles er at begge kopierer informasjonen i magnetstripen og at terminalene ikke er tilknyttet betalingssystemer. Den kopierte informasjonen legges så over på nye kort. Det er en god regel å aldri gi kortet fra seg. Skal man være helt på den sikre siden bør man kun benytte kort på terminaler som leser av chipen på kortet.